Javasolt felkészülés

Minden mérnöki tudomány alapja a matematika és a fizika. Ha villamosmérnöknek készülsz, akkor valószínűleg nem ér majd nagy meglepetés, ám a tapasztalatok szerint sokak számára nem világos, hogy mit is tanítanak a mérnökinformatikus szakon. A BME-n tanuló informatikusok ugyanazt a szemléletmódot sajátítják el, mint az itt végzett villamos-, építő- vagy gépészmérnökök. Mérnökök lesznek. Mit is jelent ez? Egyetlen mondatban talán annyit, hogy elméletileg szilárdan megalapozott, ugyanakkor nagyon is gyakorlatias tudást kapnak.

De miért olyan fontos erre már most, középiskolásként felkészülni? A válasz roppant egyszerű: a BME VIK-en hallgatóként is óriási szükséged lesz a matematikára és a fizikára. Ahhoz, hogy a felsőbb évfolyamokon megbirkózzál a különféle gyakorlati problémákkal, ahhoz, hogy megfelelő szemléleted, modellalkotó képességed alakuljon ki, sikerrel kell venned az itt oktatott fizika tantárgyakat is.

A felkészülés nem különösebben nehéz feladat. Jelenleg nincs más tennivalód, mint jól megtanulni a középiskolás matematika és fizika tananyagot. Lehetőleg járj fakultációra mindkét tantárgyból, majd érettségizz fizikából is, ne csak matematikából. A tapasztalatok szerint a középszintű érettségi nem készít fel megfelelően egy olyan színvonalas egyetemen való tanulásra, mint a BME, ezért legalább matematikából, de lehetőség szerint fizikából is tegyél emelt szintű vizsgát.

A többi aztán már az egyetem dolga. Ha megvannak az alapjaid, a BME VIK-en megtanítják neked az összes további tudnivalót.

Ha a matematika és a fizika tanulása mellett még egy kicsit szeretnél készülni az egyetemre, akkor azt javasoljuk, hogy a programozás alapjaival ismerkedj meg, elsősorban a C (esetleg a Pascal) nyelvet ajánljuk. Kitűnő tankönyv kezdők számára az „Együtt könnyebb a programozás – C”  és a „Programozzunk Turbo Pascal nyelven”.

Ez nem azt jelenti, hogy ez elvárt ismeret lenne, hiszen teljesen az elejétől kezdjük a programozás oktatást, de könnyebbséget jelenthet.

Ha nem tudod, hogy elég felkészült vagy-e már, akkor összeállítottunk néhány tesztet, amivel felmérheted a tudásod. (A megoldások itt érhetőek el.)

Amennyiben további feladatokat akarsz megoldani, látogass el az alfa.bme.hu oldalra.