Szakok összehasonlítása

Szakok összehasonlítása

Bizonytalan vagy, hogy melyik szak lenne a legmegfelelőbb számodra, esetleg más intézmény hasonló képzései és a BME között nem tudsz dönteni? Akkor mindenképpen olvass tovább, hogy megtaláld válaszokat a kérdéseidre.

Mérnökinformatikus vagy villamosmérnök?

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar két alapszakja, a villamosmérnök és a mérnökinformatikus képzés sok hasonlósággal rendelkezik, így sokak számára elsőre nehéznek tűnhet a választás. Mindkét szak esetén fel kell készülnöd arra, hogy magas szinten fogod tanulni a matematikát, és ahogy a villamosmérnökök sem kerülhetik el a programozási ismeretek elsajátítását, úgy az informatikusok is fognak elektronikai ismereteket szerezni. Mindemellett mindkét szakon elsajátíthatod azt a mérnöki gondolkodásmódot, mely alkalmassá tesz gyors problémamegoldásra az élet minden területén.

A döntésed arra kell alapoznod, hogy miben szeretnél inkább elmélyülni. Alapvetően megállja a helyét, hogy a villamosmérnökök az elektromos, elektronikus eszközök tervezésében, míg az informatikusok a szoftveres megoldások terén tesznek szert mélyrehatóbb ismeretekre. A további szakosodási lehetőségek is ezen irányok mentén fognak haladni.

Ha a villamosmérnöki szakot választod, egyrészt mélyrehatóan megismerkedsz az elektromos jelenségek fizikai alapjaival, ezek leírásának lehetőségeivel, másrészt megtanulhatsz összetett elektromos és elektronikus rendszereket tervezni, programozni. Lehetőséged lesz mind nagygépekről, mind finom elektronikus eszközökről tanulni.

A mérnökinformatikus szakon alapvetően a szoftverek, algoritmusok tervezésével, ezek rendszerbe szervezésével foglalkozó tárgyakra kell számítanod. Fontos tudni, hogy mérnök informatikusként nem egyszerűen programozás lesz a feladatod – képesnek kell lenned rendszereket alkotni, átlátni, továbbfejleszteni, modellezni.

Mindkét szakhoz szükséged van szilárd matematikai és fizikai alapokra. Mindkét szak végzett mérnökei a legkeresettebbek között vannak a munkaerőpiacon. A döntés végül azon áll, melyik terület felel meg leginkább az érdeklődésednek.

Műszaki menedzser vagy mérnök?

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar szakjai és a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar műszaki menedzser szakja jelentősen eltérnek egymástól. Az alapvető különbség abban rejlik, hogy a villamosmérnök és a mérnökinformatikus szak a szakterületnek megfelelő műszaki feladatok megoldásához szükséges mérnöki ismeretek átadására törekszik, ellentétben a műszaki menedzser szakkal, ami inkább gazdasági jellegű képzést nyújt.

A valóságban a kép ennél egy fokkal árnyaltabb, a mérnöki szakok hallgatói is tanulnak néhány bevezető jellegű gazdasági illetve menedzsment tantárgyat, és a műszaki menedzser szakos hallgatók is kapnak mérnöki alapokat.

Ha elsősorban a gazdasági folyamatok, szervezetvezetés, menedzsment érdekel, de mindemellett érdeklődsz általában véve a technikai újdonságok iránt is, akkor jó választás lehet számodra a műszaki menedzser szak. Ezen a szakon a gazdasági ismeretek mellett a BME minden mérnöki képzésének néhány meghatározó tantárgyát kell megtanulnod, hogy minél könnyebben átlásd a műszaki folyamatok mozgatórugóit, és jobban megértsd a mérnökök technikai megoldásait.

Akkor érdemes a mérnöki szakok közül válogatnod, ha egy-egy szakterület technikai kérdései (pl. informatikai vagy elektronikai problémák) érdekelnek jobban. Mindez nem azt jelenti, hogy egy mérnök képtelen a gazdasági világban tájékozódni, hiszen rendkívül fontos, hogy egy termék – melyeket a mérnökök terveznek – jól eladható legyen.

A mérnöki képzés során az egyetem nem csak a szakmai ismereteket adja át, hanem egy sajátosan gyors tanulási és problémamegoldó képességet is, melynek köszönhetően sok mérnök nem tervezőmérnökként helyezkedik el, hanem műszaki ismereteket is igénylő menedzseri állást tölt be.

A mérnök hallgatók közül sokan – akiket a tantervükben szereplő gazdasági ismereteken túl jobban érdekel ez a téma – eredeti szakjukkal párhuzamosan beiratkoznak a műszaki menedzser szakra is. Fordítva ez nem jellemző.