Interjú – Vincze Viktor

Igencsak meglepő volna, ha a BME VIK-en töltött évek alatt nem lenne néhány remek, megvalósításra méltó ötleted. Ha tanulmányaid során odaáig is eljutsz – és miért ne jutnál el -, hogy az ötlethez működképes üzleti elképzelést is kapcsolj, akkor nyert ügyed van. Persze a sikerhez elszántság és kitartó munka is kell. Na de mivel nincs ez így az életben?

Ha valaki mérnöknek készül, dícséretes, ha vannak saját, kreatív ötletei. Neked is jutottak már eszedbe olyan dolgok – akár valamilyen kütyü, akár valamilyen szoftvermegoldás –, amit szívesen láttál volna élőben? Naná, hogy igen. De talán az is eszedbe jutott, hogy nem elég a jó ötlet, sok víz lefolyik a Dunán, amíg abból termék születik. Na és persze üres zsebbel kár is belevágni a nagy kalandba. Vagy talán mégsem?

„Társammal, Lágler Gergellyel már régóta szemeztünk a Dreher egyetemi hallgatóknak szóló pályázatával, hiszen bőven voltak ötleteink, ráadásul a kiíró csupán minimális gazdasági előkövetelményt támasztott az indulókkal szemben. A pályázat során azt kellett bemutatnunk, hogy miként képzeljük el egy jó ötlet gyakorlati megvalósítását, céges keretek között. A hangsúly tehát az üzleti elképzelésen volt” – mondja Vincze Viktor, a BME villamosmérnök-hallgatója (23 éves, immár MSc-hallgató), a 2009/2010-es „A jövő fiatal vállalkozója” pályázat győztese.

A két műegyetemista egy elektronikai fejlesztő céget (XTALIN Kft., www.xtalin.com) álmodott meg, amelynek az első saját terméke lenne a pályázat címét adó System On Module (vagy más néven Computer On Module). Az eszköz egyszerűen fogalmazva egy programozható miniatűr ipari számítógép, ami nagyon kis helyen, nagy integráltsággal tartalmazza a számítástechnikai feladatokat elvégző alkotóelemeket (processzort, memóriákat stb.), és így könnyen beágyazható különféle céltermékekbe, például orvostechnikai, biztonságtechnikai berendezésekbe. Erre dolgozott ki Vincze Viktor és Lágler Gergely olyan üzleti tervet, amit a Dreher 3 millió forint, cégalapításra fordítható tőkével díjazott. A fiatal vállalkozók, a pénz mellett, 6 hónapig tanácsokat is kaptak az Életpálya Alapítványtól.

Tanulságokkal szolgál az is, hogy miként jutott el a két fiatal az önálló cégalapítás gondolatáig.

„Amint volt már némi szakmai tudásom, elkezdtem az egyetem mellett dolgozni. Ezt erősen ajánlom minden hallgatónak, már a BSc-képzés második felétől. Voltam multinacionális cégnél állásinterjún, fel is vettek, de végül mégsem mentem oda. Noha sok ismerősöm választott multit, én mégis inkább egy magyar orvostechnikai cégnél kötöttem ki. Velük jelenleg is élő a kapcsolatom. Közben kiváltottam az egyéni vállalkozói igazolványt, és egy kicsit megismerkedtem a könyveléssel is. Ma is úgy érzem, hogy egyelőre nem a multiknál van a helyem, ugyanis egy kisebb cégnél az ember nem csak részfeladatokat kap, hanem egy termék teljes fejlesztési, gyártási folyamatát végig tudja követni. Ezért is vonzó számomra a saját cég” – mutat rá Vincze Viktor.

Természetes büszkeséggel tölthet el mindenkit a Műegyetemen, hogy lám, lám: egy üzleti fókuszú pályázaton mérnökhallgatók végeztek az első helyen. Ez biztosan jelent valamit. “Alapvető célunk volt pályázati mellékletként egy műszakilag megalapozott és kidolgozott témát a zsűri elé tárni, de a legtöbb energiánkat a marketing, a működési és a pénzügyi terv vette el. A BME-n megkapják a hallgatók a szükséges alapismereteket, továbbá a képzés során nagy hangsúlyt fektetnek az önálló problémamegoldásra és a csapatmunkára. Azért is szeretik a cégek a Műegyetemről jövő fiatalokat, mert tudják: ha odatesznek eléjük egy feladatot, akkor megtalálják a megoldást. Nem kell mindent a szájukba rágni, megtanították őket az önálló gondolkodásra. A mi példánk is élő bizonyíték erre” – fogalmaz Lágler Gergely.

Szerencsére minden évben vannak pályázatok, csak szemfülesnek kell lenni, és bele kell vágni. Vesztenivalód igazán nincs. Csak tanulhatsz és rengeteg tapasztalatot szerezhetsz a nagybetűs Élethez, sőt, ha pályázatod a legjobbnak bizonyul, beindíthatod első önálló cégedet.