Érdekességek a karon

A karon sok érdekes szakmai kutatási és fejlesztési projekt folyik, rengeteg lehetőség kínálkozik hallgatóink számára, hogy tudásukat már az egyetemi évek alatt kipróbálják. Nézd meg, hogy mivel foglalkozunk mostanában.

Az első magyar műhold

2007 szeptemberében egy lelkes BME hallgatókból és doktoranduszokból álló csoport elhatározta, hogy megtervez és megépít egy kisműholdat. A kezdeményezést a BME két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, valamint a BME Űrkutató Csoport karolta fel.

A Masat-1, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet. Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

További információk a cubesat.bme.hu oldalon találhatók.

Hogyan készült a színes mátrix?

A mátrix lényege, hogy a 22 emelet magas Schönherz Kollégium hátoldala óriás kijelzővé alakul. Az ötlet és a megvalósítás is hallgatóktól származik, nézd meg, hogy hogyan készültek az ablakokra kerülő pixelek és hogyan működik a rendszer.

RobonAUT robotverseny

A feladat távirányítós autók elektronikájának helyettesítése volt érzékelők használatával, hogy az autó egymaga legyen képes az általa “látott” szituációkra reagálni, vagyis minél gyorsabban végighaladni a vezetőcsíkon, az akadályokat és szintkülönbségeket legyőzve.

http://robonaut.hu/