Kampusz

Dr. Csáki FrigyesA Műegyetem kampusza a Duna jobb partján, kb. két kilométeres partszakaszon helyezkedik el. Ez nem volt mindig így. Az 1782-ben alapított egyetemnek kezdetben a Múzeum körúton található Trefort kert adott otthont. A műszaki tudományok térhódításával az addigi kampusz kicsinek bizonyult, így új terület után kellett nézni. A választás a Lágymányosi-öbölre esett, ahol a huszadik század elején el is indultak az építkezések neves építészek, mint pl. Hauszmann Alajos (központi épület) tervei alapján. A kampusz jelenleg a Szent Gellért tértől egészen a 4-6-os villamos vonaláig terjed, de szintén az egyetemi épületekhez tartozik a villamosvonalon túl az Infopark szívében található két új épület (I és Q).

A Gellért tértől indulva láthatjuk az egyetem legszebb, legrégibb épületeit. A legelőször felépült épület, a metróépítés óta sokszor a hírek középpontjában álló Ch (chemie) épület, amely a világörökség része. A neve is utal rá, hogy ezt az épületet leginkább a vegyészmérnök hallgatók látogatják. Rengeteg labor található itt, illetve két nagyobb előadó. A Nobel-díjas magyar kémikus, Oláh György is rengeteget kutatott itt.

K épületA Ch épület mellett fekszik a legnagyobb épület, a központi (K), ennek tőszomszédságában a könyvtár. A kettőt egymással a Sóhajok hídjaként is emlegetett neogótikus folyosó köti össze.  A BME kampusza nemcsak régi, szép épületeiről ismert, hanem gondozott kertjéről, ahol a megfáradt egyetemista az órák közötti szünetekben kellemesen pihenhet. Az új kampuszrész szocreál hangulatot idéz, itt találjuk az R, T, és H épületeket egymás mellett, melyeket az ’50-es években húztak fel. A szájhagyomány szerint az elnevezések a „Rákosival a Tudásért és a Haladásért” szavak kezdőbetűi után születtek. Közvetlenül mellettük találhatjuk az akár filmekbe is illő tanreaktort, amivel a BME Európában egyedülálló módon rendelkezik. Itt láthatjuk a Z épületet, ami szó szerint kockát, mint geometriai formát testesít meg, eltéveszthetetlen. Szintén az új kampuszrészen található a messziről kimagasló E épület, aminek aulájában működött a híressé vált E-klub nevű szórakozóhely.

A kampusz túloldalán található a Villamosmérnöki és Informatikai Kar egyik központjának számító V1 épület. Itt találhatóak a nagyfeszültségű laborok és az elektronikai gyártósor.

I épületA lágymányosi részen az Infoparkban – ahogy a bevezetőben már szóltunk róla – szintén találhatunk BME épületeket, szám szerint kettőt. Az I épületen kezdetben a BME és az ELTE osztozott, ezt jelzik a szárnyak elnevezési, ám mára már csak a BME-é maradt az épület. Itt is többnyire villanykarosokkal futhatunk össze, a neve is az informatikára utal.

A legújabb, 2010-ben átadott épület a Q épület. Karunk hallgatóinak nagy örömére az épületen a VIK a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karral osztozik.