A műszaki világban az értékes diplomához és piacképes tudáshoz elengedhetetlen legalább az angol nyelv magas szintű ismerete, melyet további nyelvekkel kiegészítve még szélesebb lehetőségek várnak rád.

Szerencsére az egyetemen az ingyenes nyelvoktatás keretében a hét legelterjedtebb nyelven, öt különböző szinten tökéletesítheted a nyelvtudásod, vagy akár egy teljesen új nyelvet is elkezdetsz az alapoktól.

Emellett, amennyiben már legalább egy középfokú, társalgási szintű nyelvtudással rendelkezel, számos külföldi ösztöndíjprogramban vehetsz részt, ahol anyanyelvi környezetben, egyetemi tanulmányok vagy szakmai gyakorlat során játszi könnyedséggel ragad rád a szakma szókincse. Nem mellékesen egy idegen ország tájaival, kultúrájával és szokásaival is megismerkedhetsz a kint töltött fél-egy év során. A külföldi félévek alatt a cserehallgatók között kialakult barátságok pedig újabb apropót teremthetnek Európa és a világ bebarangolásához.

Az ösztöndíjprogramok közül az Erasmus diákcsere program a legnépszerűbb és legismertebb. Ennek keretében 17 európai ország egyetemein tölthetsz el fél-egy évet, és túl azon, hogy az ottani oktatás ingyenes a számodra, az ösztöndíj még a kinn tartózkodás költségeinek egy jelentős hányadát is fedezi. Emellett a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak is vannak hasonló feltételekkel kiírt ösztöndíjpályázatai, szintén elsősorban európai tanulmányokra.

Ha ennél messzebbre vágynál, akkor válogathatsz még az amerikai, japán ösztöndíjak közül, a Műegyetemnek és a Villamosmérnöki és Informatikai Karnak több neves egyetemmel van kapcsolata ezen országokban, úgyhogy amennyiben szeretnél külföldön tölteni egy félévet, akkor ehhez minden lehetőség adott.

Ha nem szeretnéd elhagyni az egyetemet, akkor sem kell lemondanod az idegen nyelvű tanulásról, mert bár eltérő rendszerben, de mind angol, mind német nyelvű képzés zajlik a karon.

Német nyelvű képzésre az első öt félévében van lehetőséged BSc-n. Ekkor minden tárgyat német nyelven hallgatnak a képzésben tanulók, és német nyelven zajlanak a számonkérések is, éppen ezért elvárás a legalább középfokú nyelvvizsga. Az első négy félévet követően a jól teljesítő hallgatóknak lehetőségük van egy félévet a Karlsruhei Egyetemen eltölteni, és ezen felül akár ott írni a diplomamunkát, vagy az egyetemmel kapcsolatban álló német cégeknél végezni a szakmai gyakorlatot. Ennek a képzésnek egy minisite-ot is készítettünk, itt tudod átböngészni: KATT!

Az angol nyelvű képzés teljes egészében itt zajlik a BME-n, BSc szinten elsősorban a külföldi hallgatók számára, térítéses formában, amelybe a magyar képzésen résztvevőknek is lehetőségük van bekapcsolódni és néhány tárgyat angol nyelven tanulni. Később, MSc képzésben ennél nagyobb teret kap az angol nyelvű oktatás.

Összességében látható, hogy szinte korlátlan számú lehetőség van idegen nyelveket tanulni, gyakorolni az egyetemi évek során, pedig a lista még korántsem teljes. Ennek köszönhetően mindenki megtalálja azt, ami leginkább megfelel az elképzeléseinek.