A mérnökinformatikus szak egyike a Magyarországon található három informatikus egyetemi szaknak (mérnökinformatikus, programtervező informatikus és gazdasági informatikus). A villamosmérnöki szakmából nőtte ki magát, így a másik két szakkal ellentétben a tanterv magán hordozza a mérnökség jegyeit. Az itt végző egyetemisták nemcsak alkalmazói, hanem kutatói és fejlesztői képességekkel is felszerelkeznek.

Mivel az informatika napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő ipari területe, ezért az ide jelentkezők számára két dolog garantált, egyrészt a feltörekvő hazai Információtechnológiai (IT) szektor felszívó ereje miatt végzés után biztos az azonnali  elhelyezkedés, másrészt a technológiák folyamatos megújulása miatt itt senki nem járhat úgy, hogy évek múltán belefásul a munkájába, hiszen mindig újabb és újabb kihívásokkal találja magát szembe.

A természettudományos alapismeretek megszerzésén túl az itt tanulók több nyelven és környezetben is megtanulnak programozni. Ezen kívül természetesen megismerik a komplex szoftverrendszerek tervezésének módszereit ugyanúgy, mint a mesterséges intelligencia alapjait. A többi informatikus képzéssel ellentétben itt a „hardveres” részekre is szánnak időt (elektronika, digitális technika …), így a 7. félév végére összeáll a kép, hogy hogyan lesz a tranzisztor áramából 3 dimenziós grafika. A frissen megszerzett tudásodat még az egyetem keretei között kipróbálhatod. Az önálló laboratórium és a szakdolgozat tantárgyak keretében egy általad választott komplett informatikai feladatot kell megoldanod úgy, mintha egy cégnél dolgoznál. Ez mégsem jelenti azt, hogy teljesen elengedi a kezed az egyetem, minden témához tartozik egy oktató – a konzulens – aki készségesen válaszol minden kérdésedre, és átsegít a nehézségeken. A részletes tanterv megtalálható a kar honlapján, ahol szerepel az összes tárgy tematikája is.

Az itt végzettek természetesen folytathatják tanulmányaikat a kar mérnökinformatikus MSc képzésén, de a gazdasági érdeklődésűek akár a gazdaságinformatikus MSc képzésre is jelentkezhetnek.

Specializációk

A BSc képzés két részre, az alapszakra és a specializációra oszlik. Az alapszak a természettudományos és szakmai alapozó tantárgyakat tartalmazza, melyek minden hallgató számára kötelezőek. Az alapszak elvégzését követően az utolsó másfél év specializáció képzésen folyik, ahol már egy szűkebb tématerületen való mérnöki munkára készít fel az egyetem. A kar a mérnökinformatikus szakon négy specializációt kínál, melyek közül érdeklődésednek megfelelően választhatsz.

  • Szoftverfejlesztés specializáció
  • Infokommunikáció specializáció
  • Informatikai rendszertervezés specializáció
  • Vállalati információs rendszerek specializáció

Tudományos tevékenység, továbbtanulás

Hallgatóink számára már a képzés folyamán lehetőség nyílik a tudományos életbe való bekapcsolódásra. A Tudományos Diákkör keretei között önállóan vagy néhány fős csapatban dolgozhatsz egy általad választott témán egy oktató segítségével, vagy bekapcsolódhatsz a kar valamely tanszékén futó kutatási projektbe, illetve kitűnő lehetőségeket nyújt a Simonyi Károly Szakkollégium is.

Tehetséges hallgatóink számára a rendszeres tanulmányi ösztöndíjon felül számos más szakmai alapú ösztöndíjpályázat áll rendelkezésére.

További információ

Az alapképzés elvégzése után a négy mesterszakunk valamelyikén folytathatod a tanulmányaidat, vagy munkát vállalhatsz az iparban. Utóbbi esetben kiemelkedően jó elhelyezkedési és kereseti lehetőségek várnak rád, lásd bővebben az ezzel kapcsolatos összeállításunkat.

A specializációkról bővebben a kar képzési programjában olvashatsz.