Simonyi Károly Szakkollégium logóA Simonyi Károly Szakkollégium egy hallgatói szakmai szervezet, amely a Villamosmérnöki és Informatikai Karon működik. A szakkollégiumot alapító, hallgatókból álló szakmai öntevékeny körök 30-40 éves tradícióval rendelkeznek, a legrégebbi a Budavári Schönherz Stúdió,mely 1962-ben alakult. Ezek a szakmai műhelyek azóta folyamatosan magas színvonalú munkát végeznek, kinevelve többszáz kiemelkedően képzett mérnököt. 1997-ben ezen alapokon alakult meg a Schönherz Szakkollégium, mely egyfajta ernyő szervezetként működik, egy kalap alá gyűjti a szakmai köröket. A szakkollégium 2003-ban vette fel Simonyi Károly, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának rajongva tisztelt professzora nevét.   Simonyi Károly nevéhez a villamosságtan, a fizika és a tudománytörténet területén is jelentős alkotások fűződnek. A szakkollégiumot 2009-ben Junior Prima Primissima díjjal tüntették ki oktatás és köznevelés kategóriában.

A Simonyi Károly Szakkollégium célja, hogy elsősorban a szakkollégium tagjai, lehetőség szerint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar minden hallgatója számára lehetőséget biztosítson az egyetemi képzést kiegészítő ismeretek elsajátítására. Ennek érdekében tanfolyamokat, bemutatókat, konferenciákat és más szakmai rendezvényeket szervez, lehetőségéhez mérten infrastruktúrával támogatja a hallgatók önálló szakmai munkáit. Ezenkívül a szakkollégium céljai közé tartozik, hogy a tagjai által elért eredményeket minél szélesebb körben publikálja, a magyar felsőoktatás más egységeivel és a szakemberekkel megismertesse a szakkollégiumban folyó munkát.

A szakkollégium körei

A szakkollégium körei, amelyek a villamosmérnöki és informatikai szakma egy-egy részterületét fedik le, lehetőséget adnak minden egyetemistának, hogy kicsit mélyebben tudjon foglalkozni az őt érdeklő dolgokkal, ehhez magas szaktudást és megfelelő infrastrukturális feltételeket biztosítanak.

Lego Kör

Lego körA Lego kör a Simonyi Károly Szakkollégium robotikával foglalkozó öntevékeny köre. Nevét onnan kapta, hogy eredetileg Lego Mindstrom NXT robot építőkészletből mindenféle érdekes szerkezetek építésével foglalkoztak, mint a skorpió viselkedését utánzó robot vagy a Rubik kockát kirakó gép. A Lego körben megismerkedhetsz az autonóm működési rendszerek programozásával, megtanulhatod, hogyan lehet összekapcsolni a külvilágot érzékelő szenzorokat és egy robot működését.

AC Studio & Live

AC Studio & LiveAz AC Studio & Live rendezvényhangosítással és stúdiós hangfelvétellel foglalkozik. Megismerheted a koncertek és rendezvények hangosításának lebonyolítását az első kábel kihúzásától kezdve egészen a koncert lekeveréséig. Megtanulhatod, hogyan készülnek a zenekarok többsávos felvételei akár próbatermi, akár stúdió körülmények között. Dolgozhatsz digitális pulttal, harddisk alapú rögzítéssel és professzionális lehallgató hangfalakkal a kör süketszobájában.

Budavári Schönherz Stúdió

A BSS videó- és stúdiótechnikai ismeretek átadásával foglalkozik. A négykamerás, blueboxos kompozit PAL stúdióban megtanulhatod, hogyan készül a szerkesztett élőadás, hogyan kell egy videó anyagot megvágni vagy bemikrofonozni egy stúdiót, elkészíteni egy riportot. A stúdió másik fontos feladata, hogy  az egyetem és kollégium környékén történt eseményekről tudósítson. Ezért rendszeresen sugároz élő videó- és rádióadásokat, illetve az elkészített anyagok megtalálhatók a stúdió portálján.

HA5KFU

A hívójele után elkeresztelt HA5KFU a Simonyi rádióamatőr köre. A Schönherz Zoltán Kollégium tetején, többek között egy 27 méteres antenna segítségével akár Malajziával is fel lehet venni a rádiókapcsolatot. Itt lehetőséged nyílik megismerkedni a rövidhullámú és ultrarövid-hullámú rádiózás legtöbb létező és fejlesztés alatt álló formájával (morze, fónia, packet, APRS, DRM), legyen szó hang vagy képátvitelről.

Kir-Dev

A Kir-Dev a Simonyi egyik webfejlesztéssel foglalkozó csapata. Mi fejlesztjük a Villamosmérnöki és Informatikai Karon működő hallgatói öntevékeny körök életéhez nélkülözhetetlen webes alkalmazásokat. Egyik legfontosabb projektünk a közös authentikációs rendszer, mely egyszeri bejelentkezéssel teszi elérhetővé az összes szolgáltatásunkat. Főleg Java alapon dolgozunk, de értünk a PHP-hoz vagy a RubyOnRails-hez is. Célunk, hogy olyan informatikai technológiákat próbálhassanak ki a kar hallgatói a gyakorlatban, melyeket multinacionális cégek használnak vállalati informatikai rendszerük fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez.

Kollégiumi Számítástechnikai Kör

A KSZK feladata, a Simonyi Károly Szakkollégiumon belül, a különböző informatikai feladatok megoldása projekt alapokon. A legmodernebb technológiák alkalmazása mellett megismerheted milyen egy csapatban dolgozni, pont úgy, mint egy cégnél. Mindemellett erőforrást biztosítunk saját ötleteid megvalósításához is.

A másik fontos tevékenységünk a Schönherz Zoltán Kollégium hálózatának karbantartása, valamint a kollégiumi hálózathoz kötődő szolgáltatások üzemeltetése, például levelezés, levelezőlisták, webtárhely. Így a kör tagjaként karbantartási és rendszergazdai ismereteket is szerezhetsz egy olyan hálózaton, melyhez több mint 1000 számítógép csatlakozik.

Schönherz Elektronikai Műhely

Ez a kör igazi „1024-mestereket” képez, főleg az elektronika világában.  Nálunk  megtanulhatsz nyákot készíteni, mikrokontrollert vagy FPGA-t programozni, és érteni fogsz minden berendezéshez, legyen az elektromechanikus, akusztikus, digitális, analóg, vezetékes, rádiós… Előadásaink és az önálló labori tevékenységek az egyetemen tanult elméleti ismereteket kötik össze a kézzelfogható valós tárgyi világgal. A kör rendelkezik az összes szükséges eszközzel, továbbá az egyetem Elektronikai Technológiai Tanszékének segítségével a legmodernebb technológiák is elérhetőek az érdeklődők számára.

Simonyi Konferencia

Simonyi KonferenciaA szakkollégium legnagyobb rendezvénye a Simonyi Konferencia, mely egy valódi konferencia, minden évben a legfrissebb érdekességeket mutatja be a villamosmérnöki és informatikai tudományok világából.  Az előadásokat a szakkollégium tagjai tartják, de gyakran megfordulnak a konferencia előadói között világcégek szakmai vezetői is.

A konferencián való részvétel ingyenes, de ha esetleg nem tudnál meglátogatni a rendezvényt, akkor élőben nézheted a Budavári Schönherz Stúdióközvetítését.

A konferenciákról készült retrospektív anyagokat elérheted a következő linken: KATT!

További Információk

A Simonyi Károly Szakkollégiumról és tagköreiről a szakkollégium hivatalos oldalán olvashatsz bővebben.