Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Villamosmérnöki és Informatikai Kar 

A legjobbak választása!

Bemutatkozunk a középiskolásoknak és szüleiknek

Élet a VIK-en

Az egyetem nem csak egy oktatási intézmény, egyetemistának lenni életforma. A szürke mindennapokat a hallgatói élet igazán színessé és változatossá varázsolja, szinte egymást érik a különböző programok.

Ismerkedj meg hallgatói közösségeinkkel

A kar kollégiuma az 1000 fős Schönherz Kollégium, mely igazi európai diákotthon. Nem csak szálláslehetőséget nyújt, egyben a hallgatói élet központja is, mely garantálja, hogy lakói sohase unatkozzanak. A kollégium hivatalos honlapja.

A HÁZ

Az épületet magát 1981-ben adták át, hogy befogadja a Villamosmérnöki (ma már Villamosmérnöki és Informatikai) Kar hallgatóit. Előtte a Budai Várban (I. kerület, Szentháromság tér 1.) volt a kari kollégium, ahol a hosszú évek alatt kialakultak a ma is pezsgő szakmai és kulturális közélet alapjai, valamint a kar hagyományai, melyekre máig büszkék lehetünk

Az új épületbe való átköltözés után az épület jellegéből adódóan megjelentek a szintközösségek, akik szintfestéssel és különféle dekorációkkal alakították és alakítják mai napig is a lakóhelyüket. 2008-ban PPP konstrukció keretein belül felújították az egészet, így minden szempontból modernnek mondható a kollégium.

SZOLGÁLTATÁSOK

A 17 lakószinten összesen több mint 1000 fő számára van férőhely. Egy kollégiumi szoba 24 m2-es amibe a saját zuhanyzó és mellékhelyiség is beletartozik. A szobában 4 fő számára íróasztal, beépített szekrény, polc, éjjeliszekrény található, fejenként 1 hálózati végponttal, tévé és telefon aljzattal. Ezeken felül minden szoba tartalmaz egy hűtőt.

Az internet elérését Gbit-es kapcsolat biztosítja, melyhez a hálózatfejlesztési hozzájárulás kifizetése után mindenki hozzáfér, és ha bármilyen problémája adódik, akkor a Kollégiumi Számítástechnikai Kör készségesen áll a rendelkezésére.

Minden szinten található egy konyha, melyben egy tűzhely, 8 főzőlap, étkezőasztalok és minden szoba számára egy az edények tárolására szolgáló zárható szekrény biztosítja a kényelmes főzést. A páratlan lakószinteken mosó- és szárítógép található, melyek mindegyike térítésmentesen használható.

A kollégium épületében sajnos nincsen büfé, viszont a hét minden napján található olyan baráti társaság, akiknek köszönhetően a vacsora adatott lehet. Állandó vendéglátó ipari egység sem üzemel, mint a legtöbb környéken lévő kollégiumban, viszont minden héten van olyan rendezvény, ahol az arra vágyók kikapcsolódhatnak egy ital társaságában.

KÖZÉLET

És hogy miért is vagyunk olyan büszkék a kollégiumunk közéletére? A mi karunkon van a legtöbb öntevékeny kör, melyek munkáját egy rendszerben tudjuk kezelni, így biztosítva az erőforrások és eszközök legjobb elosztását.

A hét szinte minden napján este kinyit egy „kajás” kör, akik különféle ételeket készítenek azoknak, akik felkeresik őket az első emeleti körfolyosón vagy az alagsori konyhában. A változatosság érzékeltetésére egy kis felsorolás: vasárnap meleg szendvics és lángos (Vörös Kakas Fogadó és Lángosch), hétfőn sült krumpli és panzoretti (Vödör Kör), kedden hamburger és hotdog (Americano), szerdán pizza (Pizzásch), csütörtökön palacsinta és gyros (Palacsintázó és Dzsájrosz) várja az éhes kollégistákat.

A bulikból és egyéb rendezvényekből sincs hiány: hetente legalább 2 alkalommal van zenés rendezvény a földszinti vagy az első emeleti nagyteremben. Ezek között megtalálhatóak a nagyobb vendégszámot megmozgató pörgős bulik (LevelUp), tánctanítással egybekötött kisebb party (Parkett Klub), nagy élőzenés koncertek (Muzsika Mívelő Mérnökök Klubja), vagy éppen kényelmes fotelben turmixot szürcsölgetős lounge estek (KultúrNight) is.

Ezeken kívül nagyon széles palettát fednek le a félévente egyszer vagy kétszer megrendezett események is: a sportoláshoz kapcsolódóaktól (Jegesest, Evezősnap) a disznótoron át (Dezső buli) a különböző Szakestélyekig.

Szakkollégiumunkban nagyon sok ember dolgozik együtt, hogy az egyetemen eltöltött éveik alatt kipróbálják magukat „éles” környezetben is. Az ott működő körökről bővebben olvashatsz a Simonyi Károly Szakkollégiumról szóló cikkünkben.

Az egyik legnagyobb felhajtást természetesen a kari napok –  vagy ahogy mi hívjuk – , a Schönherz Qpa okozza. Ezt a rendezvényt 1972 óta tartjuk meg minden évben (több mint 4 évtizede), és már több egyetemről is indulnak csapatok a végső célért: a Schönherz Vándorkupáért és a vele járó dicsőségért.

A Simonyi Károly Szakkollégium a szakmai tevékenységgel foglalkozó hallgatói öntevékeny köröket csoportosító szervezet. A Simonyi keretei között szinte mindent kipróbálhatsz a gyakorlatban, amit az egyetemen tanulsz.

A Simonyi Károly Szakkollégium egy hallgatói szakmai szervezet, amely a Villamosmérnöki és Informatikai Karon működik. A szakkollégiumot alapító, hallgatókból álló szakmai öntevékeny körök 30-40 éves tradícióval rendelkeznek, a legrégebbi a Budavári Schönherz Stúdió,mely 1962-ben alakult. Ezek a szakmai műhelyek azóta folyamatosan magas színvonalú munkát végeznek, kinevelve többszáz kiemelkedően képzett mérnököt. 1997-ben ezen alapokon alakult meg a Schönherz Szakkollégium, mely egyfajta ernyő szervezetként működik, egy kalap alá gyűjti a szakmai köröket. A szakkollégium 2003-ban vette fel Simonyi Károly, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának rajongva tisztelt professzora nevét. Simonyi Károly nevéhez a villamosságtan, a fizika és a tudománytörténet területén is jelentős alkotások fűződnek. A szakkollégiumot 2009-ben Junior Prima Primissima díjjal tüntették ki oktatás és köznevelés kategóriában.

A Simonyi Károly Szakkollégium célja, hogy elsősorban a szakkollégium tagjai, lehetőség szerint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar minden hallgatója számára lehetőséget biztosítson az egyetemi képzést kiegészítő ismeretek elsajátítására. Ennek érdekében tanfolyamokat, bemutatókat, konferenciákat és más szakmai rendezvényeket szervez, lehetőségéhez mérten infrastruktúrával támogatja a hallgatók önálló szakmai munkáit. Ezenkívül a szakkollégium céljai közé tartozik, hogy a tagjai által elért eredményeket minél szélesebb körben publikálja, a magyar felsőoktatás más egységeivel és a szakemberekkel megismertesse a szakkollégiumban folyó munkát.

A SZAKKOLLÉGIUM KÖREI

A szakkollégium körei, amelyek a villamosmérnöki és informatikai szakma egy-egy részterületét fedik le, lehetőséget adnak minden egyetemistának, hogy kicsit mélyebben tudjon foglalkozni az őt érdeklő dolgokkal, ehhez magas szaktudást és megfelelő infrastrukturális feltételeket biztosítanak.

Lego Kör

A Lego kör a Simonyi Károly Szakkollégium robotikával foglalkozó öntevékeny köre. Nevét onnan kapta, hogy eredetileg Lego Mindstrom NXT robot építőkészletből mindenféle érdekes szerkezetek építésével foglalkoztak, mint a skorpió viselkedését utánzó robot vagy a Rubik kockát kirakó gép. A Lego körben megismerkedhetsz az autonóm működési rendszerek programozásával, megtanulhatod, hogyan lehet összekapcsolni a külvilágot érzékelő szenzorokat és egy robot működését.

AC Studio & Live

Az AC Studio & Live rendezvényhangosítással és stúdiós hangfelvétellel foglalkozik. Megismerheted a koncertek és rendezvények hangosításának lebonyolítását az első kábel kihúzásától kezdve egészen a koncert lekeveréséig. Megtanulhatod, hogyan készülnek a zenekarok többsávos felvételei akár próbatermi, akár stúdió körülmények között. Dolgozhatsz digitális pulttal, harddisk alapú rögzítéssel és professzionális lehallgató hangfalakkal a kör süketszobájában.

Budavári Schönherz Stúdió

A BSS videó- és stúdiótechnikai ismeretek átadásával foglalkozik. A négykamerás, blueboxos kompozit PAL stúdióban megtanulhatod, hogyan készül a szerkesztett élőadás, hogyan kell egy videó anyagot megvágni vagy bemikrofonozni egy stúdiót, elkészíteni egy riportot. A stúdió másik fontos feladata, hogy  az egyetem és kollégium környékén történt eseményekről tudósítson. Ezért rendszeresen sugároz élő videó- és rádióadásokat, illetve az elkészített anyagok megtalálhatók a stúdió portálján.

HA5KFU

A hívójele után elkeresztelt HA5KFU a Simonyi rádióamatőr köre. A Schönherz Zoltán Kollégium tetején, többek között egy 27 méteres antenna segítségével akár Malajziával is fel lehet venni a rádiókapcsolatot. Itt lehetőséged nyílik megismerkedni a rövidhullámú és ultrarövid-hullámú rádiózás legtöbb létező és fejlesztés alatt álló formájával (morze, fónia, packet, APRS, DRM), legyen szó hang vagy képátvitelről.

Kir-Dev

A Kir-Dev a Simonyi egyik webfejlesztéssel foglalkozó csapata. Mi fejlesztjük a Villamosmérnöki és Informatikai Karon működő hallgatói öntevékeny körök életéhez nélkülözhetetlen webes alkalmazásokat. Egyik legfontosabb projektünk a közös authentikációs rendszer, mely egyszeri bejelentkezéssel teszi elérhetővé az összes szolgáltatásunkat. Főleg Java alapon dolgozunk, de értünk a PHP-hoz vagy a RubyOnRails-hez is. Célunk, hogy olyan informatikai technológiákat próbálhassanak ki a kar hallgatói a gyakorlatban, melyeket multinacionális cégek használnak vállalati informatikai rendszerük fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez.

Kollégiumi Számítástechnikai Kör

A KSZK feladata, a Simonyi Károly Szakkollégiumon belül, a különböző informatikai feladatok megoldása projekt alapokon. A legmodernebb technológiák alkalmazása mellett megismerheted milyen egy csapatban dolgozni, pont úgy, mint egy cégnél. Mindemellett erőforrást biztosítunk saját ötleteid megvalósításához is.

A másik fontos tevékenységünk a Schönherz Zoltán Kollégium hálózatának karbantartása, valamint a kollégiumi hálózathoz kötődő szolgáltatások üzemeltetése, például levelezés, levelezőlisták, webtárhely. Így a kör tagjaként karbantartási és rendszergazdai ismereteket is szerezhetsz egy olyan hálózaton, melyhez több mint 1000 számítógép csatlakozik.

Schönherz Elektronikai Műhely

Ez a kör igazi „1024-mestereket” képez, főleg az elektronika világában.  Nálunk  megtanulhatsz nyákot készíteni, mikrokontrollert vagy FPGA-t programozni, és érteni fogsz minden berendezéshez, legyen az elektromechanikus, akusztikus, digitális, analóg, vezetékes, rádiós… Előadásaink és az önálló labori tevékenységek az egyetemen tanult elméleti ismereteket kötik össze a kézzelfogható valós tárgyi világgal. A kör rendelkezik az összes szükséges eszközzel, továbbá az egyetem Elektronikai Technológiai Tanszékének segítségével a legmodernebb technológiák is elérhetőek az érdeklődők számára.

SIMONYI KONFERENCIA

A szakkollégium legnagyobb rendezvénye a Simonyi Konferencia, mely egy valódi konferencia, minden évben a legfrissebb érdekességeket mutatja be a villamosmérnöki és informatikai tudományok világából.  Az előadásokat a szakkollégium tagjai tartják, de gyakran megfordulnak a konferencia előadói között világcégek szakmai vezetői is.

A konferencián való részvétel ingyenes, de ha esetleg nem tudnál meglátogatni a rendezvényt, akkor élőben nézheted a Budavári Schönherz Stúdióközvetítését.

A konferenciákról készült retrospektív anyagokat elérheted a következő linken: KATTINTS!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Simonyi Károly Szakkollégiumról és tagköreiről a szakkollégium hivatalos oldalán olvashatsz bővebben.

A kar és az egyetem pezsgő kulturális élettel rendelkezik. A zenekedvelőket várja a Muzsika Mívelő Mérnökök Köre, vagy az egyetemi kórus és zenekar. Akik a folyékony örömöket részesítik előnyben, a Bor Baráti Kör rendezvényein kapcsolódhatnak ki. A Műegyetem a kultúrát kedvelő hallgatóknak is tartogat számos lehetőséget a kibontakozásra és a szórakozásra.

IMPULZUS

Az Impulzus a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének havonta megjelenő lapja, az egyetlen újság a karon. Több mint 40 éves múltra tekint vissza, a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének lapjában az egyetemi lapok atyjának nevezték. Ugyanezen szervezet pályázatán az Impulzus többször is elnyerte az Év Diákújságja címet. Sok egykori „impis” annyira rákapott az újságírás ízére egyetemi évei alatt, hogy a mérnöki vagy informatikai pályájuk mellett vagy elhagyva azt komoly lapok munkatársaiként dolgoznak.

Az Impulzus a hallgatókat érintő események és változások mellett mindenféle érdekességről ír: hallgatói közélet, koncert- és fesztiválajánlók, játékismertetők, szakmai cikkek szerepelnek a lapban. Az egyik legnépszerűbb rovat a tanárinterjú, minden hónapban a kar egyik közkedvelt oktatójával beszélgetnek.

Az Impulzus nem csak egy közönséges munkahely alkotói számára, hanem egy közösség, amihez jó tartozni. Az újságkészítésen túl eljárnak szórakozni, kirándulni, rendszeresen látogatják országos lapok szerkesztőségeit, és aktívan tartják a kapcsolatot a kör öregtagjaival.

Az újságírás iránt érdeklődők jelentkezését folyamatosan várják. A kör honlapja: impulzus.bme.hu

SPOT

A SPOT a Schönherz Kollégium egyik legrégibb köre. Tagjai azok a hallgatók és érdeklődő külsősök, akiknek szenvedélyük a fotózás. Persze az amatőr fotósoknak sem kell megijedniük, a kör őket is szívesen látja, a tapasztaltabb tagok készségesen adják át tudásukat. A kör feladata a kari rendezvények, események fotózása is, az ezen a honlapon megjelenő illusztrációkat és a galériában található képeket is a SPOT tagjai készítették. A divatos digitális képalkotás mellett a tagoknak lehetőségük van használni a kör jól felszerelt laborjait, hogy előhívják saját alkotásukat, melyet klasszikus, filmes fényképezőgéppel készítettek. A kör a labor mellett rendelkezik műteremmel, fényképezőgépekkel és minden eszközzel, ami a stúdió- és rendezvényfotózáshoz kellhet.

A kör által készített képek megtekinthetőek a SPOT internetes galériájában.

BBK

A BBK, azaz a Bor Baráti Kör 2001-ben alakult a Schönherz Kollégiumban azzal a céllal, hogy összefogja a kar borkedvelő tagjait, és hogy megszerettesse az emberekkel Magyarország egyik legnagyobb kultúrával rendelkező termékét, a bort.

A kör rendszeresen rendez borkóstolókat a kollégiumban. A borkedvelők kulturált, gyertyafényes környezetben beszélgethetnek egy jót a háttérben halkan szóló jazz mellett, kicsit elszakadva a hétköznapok szürkeségétől és a rohanó világtól. Emellett félévente igyekeznek borászok által vezetett esteket tartani, ahol a borászok bemutatják boraikat. Tanfolyamok is indulnak a BBK szervezésében, ahol az érdeklődők megtanulhatják megkülönböztetni a különböző fajtákat ízük, zamatuk és színük alapján.

A kör honlapja elérhető itt!

SILENTIO KÓRUS

A Silentio Kórus a Villamosmérnöki és Informatikai Kar kórusa, mely a Schönherz Zoltán Kollégiumban tartja próbáit a Bor Baráti Kör meghitt hangulatú klubszobájában. Rendszeresen lépnek föl kari eseményeken, de tartanak rendszeresen önálló koncertestet is. Többek közt felléptek a kar alapításának 60. évfordulójának ünnepén, a Művészetek Palotájában is.

Repertoárjukban szerepelnek komoly és népszerű zenék, például a részletek a Hairből, a Dschinghis Khan nevű zenekar Moskau című száma, de ezek mellett előadnak olyan művekből is, mint Huszka Jenő Gül Babája.

MŰEGYETEMI KÓRUS

A Műegyetemi Kórus 1952-ben alakult meg a háborúk során megszűnt Műegyetemi Dalárda utódjaként. Céljuk az egyetem kulturális életének ápolása, valamint az egyetem képviselete hazai és nemzetközi kulturális eseményeken. A kórus állandó résztvevője az egyetemi ünnepségeknek.

A Műegyetemi Kórus karnagya 1977 óta Vida Györgyi, akinek irányítása alatt az énekkar számos szakmai sikert ért el. A kórus többször szerepelt nemzetközi zenei fesztiválokon, készült televíziós felvétel és CD is fellépéseiken.

2002 nagy eseménye volt az 50 éves jubileumi találkozó, melynek során régi kórustagok együtt énekeltek a fiatal tagokkal. Itt felcsendültek már majdnem feledésbe merült dallamok is.

MŰEGYETEMI ZENEKAR

A Műegyetemi Zenekar a világ első olyan egyetemi szimfonikus zenekarja, mely olyan felsőoktatási intézményben alakult, amelynek nincs önálló zenei fakultása. 1896-ban alapították a zenekart, azóta folyamatosan működik, 1945. volt az egyetlen év azóta, amikor nem lépett fel a zenekar. A tagok többsége műegyetemi hallgató, de vannak más egyetemekről is zenészek. Sokszor a tagok a diploma megszerzése után is maradnak, így lehet az, hogy a zenekarban együtt zenél oktató és hallgató.

Rendkívül sok külföldi egyetem meghívásának tett eleget a zenekar, voltak Szarajevóban, Wroclawban, Belfortban, Bolognában, Marosvásárhelyen és még rendkívül sok és érdekes városban. A Műegyetemi Zenekarnak is voltak vendégei: többek között a Karlsruhei Egyetem, a Harvard Egyetem, a Bécsi Műszaki Egyetem és a Düsseldorfi Egyetem zenekarai. Ha örömödet leled a zenélésben, és érdekel a komolyzene, látogass el a Műegyetemi Zenekar honlapjára!

Az egyetemi mindennapokat változatos hallgatói rendezvények színesítik. A legnagyobb rendezvény az Egyetemi Napok, egy valódi fesztivál koncertekkel és civil programokkal, mégis a legtöbben talán a kari napokként funkcionáló Schönherz Qpát várják a legjobban.

Az egyetemi mindennapokat változatos hallgatói rendezvények színesítik. A legnagyobb rendezvény az Egyetemi Napok, egy valódi fesztivál koncertekkel és civil programokkal, mégis a legtöbben talán a kari napokként funkcionáló Schönherz Qpát várják a legjobban. Gólyaként a gólyatábor és a gólyabál is fontos részei az eseményeknek.

BME EGYETEMEI NAPOK

Az Egyetemi Napok a legnagyobb hallgatói rendezvény az egyetemen, ahogy a neve is sugallja, nem kari, hanem egyetemi programról van szó. Az Egyetemi Napok tulajdonképpen egy mini fesztivál szeptember végén, minden szükséges kellékkel, koncertekkel, party sátorral, pálinka kóstolóval, civil programokkal, sportnappal és karok közti vetélkedőkkel.

Az Egyetemi Napok színpadán a magyar könnyűzenei élet krémje rendszeres vendég, többek közt fellépett már a Republic, a Kispál és a Borz, a Tankcsapda, a Bikini, a Kiscsillag és a Csík Zenekar, de fordult már meg itt igazi világsztár is a Scooter személyében.

A civil programok keretében az egyes karok mutatják be egymásnak hagyományaikat és a karon zajló közösségi életet. Mindemellett a jelentősebb hallgatói szervezetek is bemutatkoznak, minden évben megtalálható a Simonyi Károly Szakkollégium és a BME Formula Racing Team.

A sportnap célja, hogy megmozgassa az egyetemi hallgatóságot. Kisebb-nagyobb csapatokba tömörülve különböző sportágakban zajlik a versengés, többek között labdarúgásban, streetballban, kidobósban, asztaliteniszben és csocsóban.

A sportnap a nézelődők számára is tartogat szórakozási lehetőséget, néhány élménysportot – mint például, rekeszépítés, lasertag és falmászás – ingyenesen lehet ki próbálni, és új sportokkal lehet ismerkedni a bemutatók keretében.

A karok közti vetélkedőn az egyes karokat képviselő csapatok mérik össze erejüket különböző feladatokban. A legnagyobb szabású az Aranykerék, melyben a csapatoknak egymással versengve kell megtalálniuk a városban elrejtett aranykereket, a szervezők virágnyelven megfogalmazott információi alapján. A rajtnál minden csapat kap egy pár szavas szöveget, melynek alapján meg kell találni egy helyszínt, ahol a következő információt találják, ami egy újabb helynevet rejt. Aki ilyen módon a leghamarabb találja meg az aranykereket, az nyeri a versenyszámot.

SCHÖNHERZ QPA

A Schönherz Qpa nálunk afféle kari napok. Napokról beszélünk, de ez az esemény több mint 40 éves létezése során egyszerű délutáni vetélkedőből egy gyakorlatilag két hétig tartó rendezvénnyé vált, a lehető legszínesebb programokkal.

A Qpát minden évben az előző nyertes csapat rendezi. Ők találják ki a témát is – például  Szikla és Zsömle, Vadnyugati, Káosz és Plüsstraktor –, mely meghatározza a Qpa szellemét. Minden évben vannak a Qpa témájához kötődő feladatok – például a Jómunkásember Qpán a „Termeljetek minél többet” feladat –, de ezek mellett a már megszokott, hagyományossá vált programok is megtalálhatók, mint a Schönherz túra a Hűvösvölgyben, a Vidéki és a Városi Nap vagy a Mátrix. A Mátrix a Qpa talán leglátványosabb feladata, amikor a Lágymányosi- híd töltésén ülve együtt nézzük meg a kollégium falára színes LED-ek segítségével kivetített, a csapatok által készített videókat.

A Qpa első hete az Előfeladatoké. A csapatoknak egy hete van leadni a kiadott feladatokat, melyek között minden évben szerepelnek pl.: csapatnév kitalálása, SchOscar videó készítése vagy a csapat logójának felfestése a Schönherz köré, melyek színesebbé és vidámabbá teszik a kollégium környezetét.

A második héten van ténylegesen a Qpa. Ekkorra már a szervezők felállítanak egy Qpa- helyszínt, a Schönherz Kollégiumban és környékén, ahová minden Qpázó bemehet. Ezen a héten már napközben érdekesebbnél érdekesebb beadandó feladatokat kapnak a csapatok, esténként pedig különböző bulikon és koncerteken lehet kikapcsolódni. Egyik évben például Zselé-party volt, ahol a csapatok a minél extrémebb frizurával való megjelenésért kaphattak pontokat. A Qpa elhagyhatatlan részét képzi a Casanova-bál is, ahol a karunkhoz mérten meglehetősen nagy a női nem aránya, mivel a „feladat” az, hogy a csapatok a lehető legtöbb lányt vigyék el a bálra. De ha már legekről van szó, ott a 100-as sörváltó is, melyben Guiness-rekorderek vagyunk.

Két hét után a Qpa zárásaként a SKUBU előtt (Schönherz Qpa Utáni Buli) kihirdetik a nyertes csapatot, aki a Schönherz vándorkupa mellé azt a megtisztelő feladatot kapja, hogy következő évben megrendezheti a Qpát. De nem csak a legtöbb pontot elért csapatot értékelik: a legjobb elsős csapat kapja az Elschönherz Qpát, a Fair Play Qpát pedig a díj előző évi nyertese által a „legfairplayebbnek” ítélt csapat őrizheti egy éven át. Díjazzák a legjobb külsős csapatot, a legjobb lánycsapatot, és a Qpa legszínesebb egyéniségét is.

EGYÉB RENDEZVÉNYEK

A két nagy rendezvényen kívül is akadnak kikapcsolódási lehetőségek bőségesen, a különböző öntevékeny körök kisebb-nagyobb programjai szinte egymást érik a Schönherz Kollégiumban.

Az egyetem keretei között, túlmenően a kötelező testnevelés órákon, változatos sportolási lehetőségek állnak rendelkezésre, közel 100 féle sportág közül választhatnak a hallgatók.

TESTNEVELÉS ÓRA

A BSc képzés tanterve két félévnyi kötelező testnevelés órát tartalmaz, és további két félévben van órarendi hely szabadon választható testnevelésnek.

A „tesi” az egyetemen teljesen mást jelent, mint középiskolában: itt te választhatod meg, hogy milyen sportot szeretnél űzni. A lehetőségek száma szinte végtelen, minden népszerű sport megtalálható, csak néhány a teljesség igénye nélkül: labdarúgás, kosárlabda, röplabda, úszás, jóga, asztalitenisz, atlétika, testépítés, tenisz, tollaslabda, aerobic, aikido, sportlövészet, karate, cselgáncs, kajak kenu, fallabda, túrázás, tánc, lovaglás, ejtőernyőzés, búvárkodás, falmászás stb.

A tömegsportok (labdarúgás, röplabda) általában ingyenesek, a többi sportág térítéses. Ez azt jelenti, hogy fizetned kell a foglalkozásokon való részvételért, de nem azt, hogy hatalmas összegekbe kerül, nagyrészt csupán a sportolás önköltségét kell kifizetned az egyetem számára, így elérhető áron próbálhatsz ki egyébként költséges sportokat.

DIÁK SPORT KÖR

A Diák Sport Kör egy, a karon működő hallgatói öntevékeny kör, amely főleg sportrendezvények szervezésével foglalkozik, a Schönherz Kollégium edzőtermét üzemelteti, mindemellett sporteszközök bérelhetőek a szertárából. Rendszeresen rendeznek pingpong-, streetball- és csocsóbajnokságot, éjszakai focit és toronyfutást.

A DSK legnépszerűbb rendezvénye a Jeges Est, ami ötvözi a sportot és a bulihangulatot: korcsolyázás közben zene szól, és természetesen a büfé sem hiányzik.

MŰEGYETEMI ATLÉTIKAI ÉS FOOTBALL CLUB

A Műegyetemi Atlétikai és Football Club, a MAFC, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1879-ben alapított klubja, az ország egyik legnagyobb és legrégebbi hagyományokkal rendelkező sportegyesülete.

A klub fő feladata a BME hallgatói és dolgozói sportjának szervezése, de az egyesület nyitott, jelentős számban vannak a tagjaik között, ill. veszik igénybe szolgáltatásait más felsőoktatási intézmények hallgatói, végzett mérnökeink, gyermekek és felnőttek is általános iskolás kortól a nyugdíjas korig.

A klub tevékenysége két nagy csoportra osztható: rendelkezik hagyományos verseny szakosztályokkal, mindemellett szabadidősporttal is foglalkozik.

Nevével ellentétben nemcsak atlétikával és labdarúgással, hanem más sportokkal is foglalkozik. A MAFC asztalitenisz, atlétika, autósport, floorball, korfball, kispályás labdarúgás, kézilabda, férfi-női kosárlabda, labdarúgó, öttusa, röplabda, sí, tájfutás, tenisz, tollaslabda, triatlon, sakk és go, súlyemelő, vitorlázás, vízilabda, vívó és rekreációs szakosztállyal is rendelkezik.

A MAFC megfelelően ellátott sportlétesítményekkel, az egyetemhez közel uszodátlabdarúgópályát, atlétikai pályát, kézilabda pályákat és teniszpályát üzemeltet.

A vitorlás szakosztály saját hajókkal és vitorláskikötővel rendelkezik Balatonfüreden, melyet a piaci ár töredékéért használhatnak az érdeklődő műegyetemisták. Évente kétszer rendezik meg a MAFC Vitorlástábort, aminek célja, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a vitorlássportokkal.

ÉL CSARNOK

A Műegyetem tudatosan törekszik a lehető legszélesebb körű sportolási lehetőség nyújtására. Hamarosan megindul az egyetem egyik épületének, az ÉL csarnoknak a kialakítása, melynek eredményeképpen a jelenlegi laboratóriumok helyét egy modern sportközpont veszi át kosárlabda és teremfoci pályával, edzőteremmel és falmászó fallal. Sport információk a BME honlapon

Nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen költségei vannak az egyetemista létnek, illetve milyen anyagi forrásokból tudod a tanulmányaidat finanszírozni.

Amikor az ember egyetemista lesz, különösen, ha eddig vidéken lakott, és Pestre kerül egyetemre, megteszi az első nagy lépést az önálló élet felé, és ehhez a lépéshez tartozik az anyagi önállóság is. Nem árt tehát, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen költségei vannak az egyetemista létnek, illetve milyen anyagi forrásokból tudod a tanulmányaidat finanszírozni.

Kezdjük a helyzet árnyoldalaival: a kiadások számbavételével!

Amivel mindenképp számolnod kell, az a szükséges jegyzetek illetve egyéb segédeszközök beszerzése.

  • A jegyzetek félévente egyszer – jellemzően a félév elején – jelentenek nagyobb, 10-15 ezer forintos kiadást, de sokat lehet megtakarítani, ha a felsőbbévesektől szerzed be használtan, vagy a könyvtárból kölcsönzöd ki a félévre.

  • Emellett, ami nélkül nagyon nehezen boldogulsz az egyetemen, az egy számítógép. Mivel jegyzetelni inkább a füzet/papír ajánlott, ezért az első években nem feltétlenül szükséges a laptop, elég egy asztali PC.

Ha vidéki vagy, és naponta a bejárás nem oldható meg, akkor valahol laknod is kell majd Pesten az egyetemi évek alatt.

  • Ez lehet a kollégium, a BME VIK esetében elsősorban a Schönherz Kollégium, ami havi 10 ezer forint körüli összeget jelent.

  • A másik lehetőség az albérlet. Itt a költség függ az albérlet helyétől, attól, hogy hányan laktok egy szobában stb., de legalább 25-30 ezer forintos havi összeggel kell számolni.

Budapesten belüli közlekedésre a BKV bérlet ajánlott (jelenleg 3450 Ft/hó), emellett a vidékieknek a napi bejárás vagy a hétvégi hazautazás jelent pluszkiadást.

Ezen kívül még persze enni is kell valamit, és néha bulizni sem árt. Legolcsóbban a kollégiumokban tudod megúszni ezeket, itt az árak is az egyetemista pénztárcához vannak szabva.

Most, hogy a kiadásokat számba vettük, nézzük azt is meg, hogy miből lehet ezeket fedezni!

Főleg az első években az ösztöndíjak a meghatározóak. Alapvetően két nagy csoportba lehet az ösztöndíjakat osztani: tanulmányi teljesítményre járó és szociális alapú ösztöndíjakra.

Szociális alapon járó ösztöndíjakból többfajta van:

  • rendszeres ösztöndíj;
  • rendkívüli ösztöndíj;
  • az egyetemkezdést segítő alaptámogatás.

Ami mindegyikre jellemző, hogy elsősorban a család egy főre jutó jövedelme határozza meg az összeget illetve jogosultságot (de emellett több más szempont, pl. lakóhely távolsága, hallgató és a vele egy háztartásban élő helyzete is számít).

A tanulmányi eredményre járó ösztöndíjak közül a legmeghatározóbb a tanulmányi ösztöndíj. Ez az előző féléves tanulmányi teljesítményre jár, általában 8 és 30 ezer forint közötti összeget jelent a teljesítmény függvényében (ha kapsz).

Emellett a kiemelkedő szakmai munkát további ösztöndíjakkal jutalmazhatják kari és egyetemi szinten a Kari BME és Egyetemi BME ösztöndíjjal, illetve elsősorban a szakmai-tanulmányi eredmény alapján lehet elnyerni a Köztársasági Ösztöndíjat.

Az ösztöndíjak mellett a diákmunka jelenthet még bevételi forrást. Eleinte elsősorban a tipikus diákmunkák közül válogathatsz csak, de a későbbiekben, egyetemi tanulmányaid előrehaladtával szakmai feladatokat is kaphatsz, amelyek során megszerezheted a későbbi elhelyezkedésnél előnyt jelentő szakmai gyakorlatot is. Akár szakmai, akár diákmunkáról beszélünk, mindkét esetben fontos érv lehet Budapest mellett, ha még nem döntöttél, hogy itt sokkal szélesebb a választék, mint bárhol az országban, és az átlagos órabérek is magasabbak.

Összefoglalva az eddigieket

Bevételek Kiadások
Alaptámogatás 83 300 v. 124 950 Ft Jegyzetek 10 – 15 000 Ft / félév
Rendszeres szociális támogatás 15 – 75 000 Ft / hó Kollégiumi díj 9 320 Ft / hó
Rendkívüli szociális támogatás 0 – 60 000 Ft Albérlet 25 – 50 000 Ft/hó
Tanulmányi ösztöndíj 8 – 35 000 Ft / hó BKV bérlet 3450 Ft / hó
Egyéb tanulmányi és közösségi ösztöndíjak 8 – 30 000 Ft / 5000 – 70 000 Ft / hó Egy korsó sör a kollégiumban 🙂 300 Ft

A számokból is látszik, hogy bár a közvélekedés szerint Budapesten nem olcsó az élet, de a különböző ösztöndíjak segítségével ezt lehet mérsékelni, vagy akár pluszba is ki lehet jönni.

A képeket a BME VIK fotóköre, a SPOT fotókör készítette.

A honlapot szerkeszti: BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Dékáni Hivatal. A honlappal kapcsolatos probléma esetén írjon az info@vik.bme.hu címre.