BME VIK

Kultúrális élet

A kar és az egyetem pezsgő kulturális élettel rendelkezik. A zenekedvelőket várja a Muzsika Mívelő Mérnökök Köre, vagy az egyetemi kórus és zenekar. Akik a folyékony örömöket részesítik előnyben, a Bor Baráti Kör rendezvényein kapcsolódhatnak ki. A Műegyetem a kultúrát kedvelő hallgatóknak is tartogat számos lehetőséget a kibontakozásra és a szórakozásra.

IMPULZUS

Az Impulzus a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének havonta megjelenő lapja, az egyetlen újság a karon. Több mint 40 éves múltra tekint vissza, a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének lapjában az egyetemi lapok atyjának nevezték. Ugyanezen szervezet pályázatán az Impulzus többször is elnyerte az Év Diákújságja címet. Sok egykori „impis” annyira rákapott az újságírás ízére egyetemi évei alatt, hogy a mérnöki vagy informatikai pályájuk mellett vagy elhagyva azt komoly lapok munkatársaiként dolgoznak.

Az Impulzus a hallgatókat érintő események és változások mellett mindenféle érdekességről ír: hallgatói közélet, koncert- és fesztiválajánlók, játékismertetők, szakmai cikkek szerepelnek a lapban. Az egyik legnépszerűbb rovat a tanárinterjú, minden hónapban a kar egyik közkedvelt oktatójával beszélgetnek.
Az Impulzus nem csak egy közönséges munkahely alkotói számára, hanem egy közösség, amihez jó tartozni. Az újságkészítésen túl eljárnak szórakozni, kirándulni, rendszeresen látogatják országos lapok szerkesztőségeit, és aktívan tartják a kapcsolatot a kör öregtagjaival. Az újságírás iránt érdeklődők jelentkezését folyamatosan várják. A kör honlapja: impulzus.bme.hu

BBK

A BBK, azaz a Bor Baráti Kör 2001-ben alakult a Schönherz Kollégiumban azzal a céllal, hogy összefogja a kar borkedvelő tagjait, és hogy megszerettesse az emberekkel Magyarország egyik legnagyobb kultúrával rendelkező termékét, a bort.

A kör rendszeresen rendez borkóstolókat a kollégiumban. A borkedvelők kulturált, gyertyafényes környezetben beszélgethetnek egy jót a háttérben halkan szóló jazz mellett, kicsit elszakadva a hétköznapok szürkeségétől és a rohanó világtól. Emellett félévente igyekeznek borászok által vezetett esteket tartani, ahol a borászok bemutatják boraikat. Tanfolyamok is indulnak a BBK szervezésében, ahol az érdeklődők megtanulhatják megkülönböztetni a különböző fajtákat ízük, zamatuk és színük alapján. A kör honlapja elérhető itt!

MŰEGYETEMI KÓRUS

A Műegyetemi Kórus 1952-ben alakult meg a háborúk során megszűnt Műegyetemi Dalárda utódjaként. Céljuk az egyetem kulturális életének ápolása, valamint az egyetem képviselete hazai és nemzetközi kulturális eseményeken. A kórus állandó résztvevője az egyetemi ünnepségeknek.

A Műegyetemi Kórus karnagya 1977 óta Vida Györgyi, akinek irányítása alatt az énekkar számos szakmai sikert ért el. A kórus többször szerepelt nemzetközi zenei fesztiválokon, készült televíziós felvétel és CD is fellépéseiken.

2002 nagy eseménye volt az 50 éves jubileumi találkozó, melynek során régi kórustagok együtt énekeltek a fiatal tagokkal. Itt felcsendültek már majdnem feledésbe merült dallamok is.

MŰEGYETEMI ZENEKAR

A Műegyetemi Zenekar a világ első olyan egyetemi szimfonikus zenekarja, mely olyan felsőoktatási intézményben alakult, amelynek nincs önálló zenei fakultása. 1896-ban alapították a zenekart, azóta folyamatosan működik, 1945. volt az egyetlen év azóta, amikor nem lépett fel a zenekar. A tagok többsége műegyetemi hallgató, de vannak más egyetemekről is zenészek. Sokszor a tagok a diploma megszerzése után is maradnak, így lehet az, hogy a zenekarban együtt zenél oktató és hallgató.

Rendkívül sok külföldi egyetem meghívásának tett eleget a zenekar, voltak Szarajevóban, Wroclawban, Belfortban, Bolognában, Marosvásárhelyen és még rendkívül sok és érdekes városban. A Műegyetemi Zenekarnak is voltak vendégei: többek között a Karlsruhei Egyetem, a Harvard Egyetem, a Bécsi Műszaki Egyetem és a Düsseldorfi Egyetem zenekarai. Ha örömödet leled a zenélésben, és érdekel a komolyzene, látogass el a Műegyetemi Zenekar honlapjára!

A képeket a BME VIK fotóköre, a SPOT fotókör készítette.