BME VIK

Pénzügyek

Nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen költségei vannak az egyetemista létnek, illetve milyen anyagi forrásokból tudod a tanulmányaidat finanszírozni.

Amikor az ember egyetemista lesz, különösen, ha eddig vidéken lakott, és Pestre kerül egyetemre, megteszi az első nagy lépést az önálló élet felé, és ehhez a lépéshez tartozik az anyagi önállóság is. Nem árt tehát, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen költségei vannak az egyetemista létnek, illetve milyen anyagi forrásokból tudod a tanulmányaidat finanszírozni.

Kezdjük a helyzet árnyoldalaival: a kiadások számbavételével!
Amivel mindenképp számolnod kell, az a szükséges jegyzetek illetve egyéb segédeszközök beszerzése.

  • A jegyzetek nem jelentenek kiadást, hiszen rengeteg segédanyag online elérhető a tárgyakhoz! Aki szereti a papíralapú jegyzeteket, a Központi Könyvtárból kikölcsönözhető a félévre.

  • Emellett, ami nélkül nagyon nehezen boldogulsz az egyetemen, az egy számítógép. Mivel jegyzetelni inkább a füzet/papír ajánlott, ezért az első években nem feltétlenül szükséges a laptop a tanórákra.

Ha vidéki vagy, és naponta a bejárás nem oldható meg, akkor valahol laknod is kell majd Pesten az egyetemi évek alatt.

  • Ez lehet a kollégium, a BME VIK esetében elsősorban a Schönherz Kollégium, ami havi 10 ezer forint körüli összeget jelent.

  • A másik lehetőség az albérlet. Itt a költség függ az albérlet helyétől, attól, hogy hányan laktok egy szobában stb., de legalább 100 ezer forintos havi összeggel kell számolni + rezsiköltségek (de az albérletárak nagyon váltózók, attól is függ, hányan laktok együtt).

Budapesten belüli közlekedésre a BKV bérlet ajánlott (jelenleg 3450 Ft/hó), emellett a vidékieknek a napi bejárás vagy a hétvégi hazautazás jelent pluszkiadást.
Ezen kívül még persze enni is kell valamit, és néha bulizni sem árt. Legolcsóbban a kollégiumokban tudod megúszni ezeket, itt az árak is az egyetemista pénztárcához vannak szabva.

Most, hogy a kiadásokat számba vettük, nézzük azt is meg, hogy miből lehet ezeket fedezni!
Főleg az első években az ösztöndíjak a meghatározóak. Alapvetően két nagy csoportba lehet az ösztöndíjakat osztani: tanulmányi teljesítményre járó és szociális alapú ösztöndíjakra.

Szociális alapon járó ösztöndíjakból többfajta van:

  • rendszeres ösztöndíj;
  • rendkívüli ösztöndíj;
  • az egyetemkezdést segítő alaptámogatás.

Ami mindegyikre jellemző, hogy elsősorban a család egy főre jutó jövedelme határozza meg az összeget illetve jogosultságot (de emellett több más szempont, pl. lakóhely távolsága, hallgató és a vele egy háztartásban élő helyzete is számít).
A tanulmányi eredményre járó ösztöndíjak közül a legmeghatározóbb a tanulmányi ösztöndíj. Ez az előző féléves tanulmányi teljesítményre jár, általában 8 és 30 ezer forint közötti összeget jelent a teljesítmény függvényében (ha kapsz).
Emellett a kiemelkedő szakmai munkát további ösztöndíjakkal jutalmazhatják kari és egyetemi szinten a Kari BME és Egyetemi BME ösztöndíjjal, illetve elsősorban a szakmai-tanulmányi eredmény alapján lehet elnyerni a Köztársasági Ösztöndíjat.
Az ösztöndíjak mellett a diákmunka jelenthet még bevételi forrást. Eleinte elsősorban a tipikus diákmunkák közül válogathatsz csak, de a későbbiekben, egyetemi tanulmányaid előrehaladtával szakmai feladatokat is kaphatsz, amelyek során megszerezheted a későbbi elhelyezkedésnél előnyt jelentő szakmai gyakorlatot is. Akár szakmai, akár diákmunkáról beszélünk, mindkét esetben fontos érv lehet Budapest mellett, ha még nem döntöttél, hogy itt sokkal szélesebb a választék, mint bárhol az országban, és az átlagos órabérek is magasabbak.

Összefoglalva az eddigieket:

BevételekKiadások
Alaptámogatás83 300 v. 124 950 FtJegyzetekáltalában online / könyvtárból kölcsönözhető, így ez nem tétel
Rendszeres szociális támogatás15 – 75 000 Ft / hóKollégiumi díj9 320 Ft / hó
Rendkívüli szociális támogatás0 – 60 000 FtAlbérlet100 000 – 120 000 Ft/hó +rezsi
Tanulmányi ösztöndíj8 – 35 000 Ft / hóBKV bérlet3450 Ft / hó
Egyéb tanulmányi és közösségi ösztöndíjak8 – 30 000 Ft / 5000 – 70 000 Ft / hóEgy korsó sör a kollégiumban 🙂700 Ft

A számokból is látszik, hogy bár a közvélekedés szerint Budapesten nem olcsó az élet, de a különböző ösztöndíjak segítségével ezt lehet mérsékelni, vagy akár pluszba is ki lehet jönni.

A képeket a BME VIK fotóköre, a SPOT fotókör készítette.