BME VIK

Rendezvények

Az egyetemi mindennapokat változatos hallgatói rendezvények színesítik. A legnagyobb rendezvény az Egyetemi Napok, egy valódi fesztivál koncertekkel és civil programokkal, mégis a legtöbben talán a kari napokként funkcionáló Schönherz Qpát várják a legjobban.

Az egyetemi mindennapokat változatos hallgatói rendezvények színesítik. A legnagyobb rendezvény az Egyetemi Napok, egy valódi fesztivál koncertekkel és civil programokkal, mégis a legtöbben talán a kari napokként funkcionáló Schönherz Qpát várják a legjobban. Gólyaként a gólyatábor és a gólyabál is fontos részei az eseményeknek.

BME EGYETEMEI NAPOK

Az Egyetemi Napok a legnagyobb hallgatói rendezvény az egyetemen, ahogy a neve is sugallja, nem kari, hanem egyetemi programról van szó. Az Egyetemi Napok tulajdonképpen egy mini fesztivál szeptember végén, minden szükséges kellékkel, koncertekkel, party sátorral, pálinka kóstolóval, civil programokkal, sportnappal és karok közti vetélkedőkkel.

Az Egyetemi Napok színpadán a magyar könnyűzenei élet krémje rendszeres vendég, többek közt fellépett már a Republic, a Kispál és a Borz, a Tankcsapda, a Bikini, a Kiscsillag és a Csík Zenekar, de fordult már meg itt igazi világsztár is a Scooter személyében.

A civil programok keretében az egyes karok mutatják be egymásnak hagyományaikat és a karon zajló közösségi életet. Mindemellett a jelentősebb hallgatói szervezetek is bemutatkoznak, minden évben megtalálható a Simonyi Károly Szakkollégium és a BME Formula Racing Team.

A sportnap célja, hogy megmozgassa az egyetemi hallgatóságot. Kisebb-nagyobb csapatokba tömörülve különböző sportágakban zajlik a versengés, többek között labdarúgásban, streetballban, kidobósban, asztaliteniszben és csocsóban.

A sportnap a nézelődők számára is tartogat szórakozási lehetőséget, néhány élménysportot – mint például, rekeszépítés, lasertag és falmászás – ingyenesen lehet ki próbálni, és új sportokkal lehet ismerkedni a bemutatók keretében.

A karok közti vetélkedőn az egyes karokat képviselő csapatok mérik össze erejüket különböző feladatokban. A legnagyobb szabású az Aranykerék, melyben a csapatoknak egymással versengve kell megtalálniuk a városban elrejtett aranykereket, a szervezők virágnyelven megfogalmazott információi alapján. A rajtnál minden csapat kap egy pár szavas szöveget, melynek alapján meg kell találni egy helyszínt, ahol a következő információt találják, ami egy újabb helynevet rejt. Aki ilyen módon a leghamarabb találja meg az aranykereket, az nyeri a versenyszámot.

SCHÖNHERZ QPA

A Schönherz Qpa nálunk afféle kari napok. Napokról beszélünk, de ez az esemény több mint 40 éves létezése során egyszerű délutáni vetélkedőből egy gyakorlatilag két hétig tartó rendezvénnyé vált, a lehető legszínesebb programokkal.

A Qpát minden évben az előző nyertes csapat rendezi. Ők találják ki a témát is – például  Szikla és Zsömle, Vadnyugati, Káosz és Plüsstraktor –, mely meghatározza a Qpa szellemét. Minden évben vannak a Qpa témájához kötődő feladatok – például a Jómunkásember Qpán a „Termeljetek minél többet” feladat –, de ezek mellett a már megszokott, hagyományossá vált programok is megtalálhatók, mint a Schönherz túra a Hűvösvölgyben, a Vidéki és a Városi Nap vagy a Mátrix. A Mátrix a Qpa talán leglátványosabb feladata, amikor a Lágymányosi- híd töltésén ülve együtt nézzük meg a kollégium falára színes LED-ek segítségével kivetített, a csapatok által készített videókat.

A Qpa első hete az Előfeladatoké. A csapatoknak egy hete van leadni a kiadott feladatokat, melyek között minden évben szerepelnek pl.: csapatnév kitalálása, SchOscar videó készítése vagy a csapat logójának felfestése a Schönherz köré, melyek színesebbé és vidámabbá teszik a kollégium környezetét.

A második héten van ténylegesen a Qpa. Ekkorra már a szervezők felállítanak egy Qpa- helyszínt, a Schönherz Kollégiumban és környékén, ahová minden Qpázó bemehet. Ezen a héten már napközben érdekesebbnél érdekesebb beadandó feladatokat kapnak a csapatok, esténként pedig különböző bulikon és koncerteken lehet kikapcsolódni. Egyik évben például Zselé-party volt, ahol a csapatok a minél extrémebb frizurával való megjelenésért kaphattak pontokat. A Qpa elhagyhatatlan részét képzi a Casanova-bál is, ahol a karunkhoz mérten meglehetősen nagy a női nem aránya, mivel a „feladat” az, hogy a csapatok a lehető legtöbb lányt vigyék el a bálra. De ha már legekről van szó, ott a 100-as sörváltó is, melyben Guiness-rekorderek vagyunk.

Két hét után a Qpa zárásaként a SKUBU előtt (Schönherz Qpa Utáni Buli) kihirdetik a nyertes csapatot, aki a Schönherz vándorkupa mellé azt a megtisztelő feladatot kapja, hogy következő évben megrendezheti a Qpát. De nem csak a legtöbb pontot elért csapatot értékelik: a legjobb elsős csapat kapja az Elschönherz Qpát, a Fair Play Qpát pedig a díj előző évi nyertese által a „legfairplayebbnek” ítélt csapat őrizheti egy éven át. Díjazzák a legjobb külsős csapatot, a legjobb lánycsapatot, és a Qpa legszínesebb egyéniségét is.

EGYÉB RENDEZVÉNYEK

A két nagy rendezvényen kívül is akadnak kikapcsolódási lehetőségek bőségesen, a különböző öntevékeny körök kisebb-nagyobb programjai szinte egymást érik a Schönherz Kollégiumban.

A képeket a BME VIK fotóköre, a SPOT fotókör készítette.