Amikor az ember egyetemista lesz, különösen, ha eddig vidéken lakott, és Pestre kerül egyetemre, megteszi az első nagy lépést az önálló élet felé, és ehhez a lépéshez tartozik az anyagi önállóság is. Nem árt tehát, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen költségei vannak az egyetemista létnek, illetve milyen anyagi forrásokból tudod a tanulmányaidat finanszírozni.

Kezdjük a helyzet árnyoldalaival: a kiadások számbavételével!

Amivel mindenképp számolnod kell, az a szükséges jegyzetek illetve egyéb segédeszközök beszerzése.

  • A jegyzetek félévente egyszer – jellemzően a félév elején – jelentenek nagyobb, 10-15 ezer forintos kiadást, de sokat lehet megtakarítani, ha a felsőbbévesektől szerzed be használtan, vagy a könyvtárból kölcsönzöd ki a félévre.
  • Emellett, ami nélkül nagyon nehezen boldogulsz az egyetemen, az egy számítógép. Mivel jegyzetelni inkább a füzet/papír ajánlott, ezért az első években nem feltétlenül szükséges a laptop, elég egy asztali PC.

Ha vidéki vagy, és naponta a bejárás nem oldható meg, akkor valahol laknod is kell majd Pesten az egyetemi évek alatt.

  • Ez lehet a kollégium, a BME VIK esetében elsősorban a Schönherz Kollégium, ami havi 10 ezer forint körüli összeget jelent.
  • A másik lehetőség az albérlet. Itt a költség függ az albérlet helyétől, attól, hogy hányan laktok egy szobában stb., de legalább 25-30 ezer forintos havi összeggel kell számolni.

Budapesten belüli közlekedésre a BKV bérlet ajánlott (jelenleg 3450 Ft/hó), emellett a vidékieknek a napi bejárás vagy a hétvégi hazautazás jelent pluszkiadást.

Ezen kívül még persze enni is kell valamit, és néha bulizni sem árt. Legolcsóbban a kollégiumokban tudod megúszni ezeket, itt az árak is az egyetemista pénztárcához vannak szabva.

Most, hogy a kiadásokat számba vettük, nézzük azt is meg, hogy miből lehet ezeket fedezni!

Főleg az első években az ösztöndíjak a meghatározóak. Alapvetően két nagy csoportba lehet az ösztöndíjakat osztani: tanulmányi teljesítményre járó és szociális alapú ösztöndíjakra.

Szociális alapon járó ösztöndíjakból többfajta van:

  • rendszeres ösztöndíj;
  • rendkívüli ösztöndíj;
  • az egyetemkezdést segítő alaptámogatás.

Ami mindegyikre jellemző, hogy elsősorban a család egy főre jutó jövedelme határozza meg az összeget illetve jogosultságot (de emellett több más szempont, pl. lakóhely távolsága, hallgató és a vele egy háztartásban élő helyzete is számít).

A tanulmányi eredményre járó ösztöndíjak közül a legmeghatározóbb a tanulmányi ösztöndíj. Ez az előző féléves tanulmányi teljesítményre jár, általában 8 és 30 ezer forint közötti összeget jelent a teljesítmény függvényében (ha kapsz).

Emellett a kiemelkedő szakmai munkát további ösztöndíjakkal jutalmazhatják kari és egyetemi szinten a Kari BME és Egyetemi BME ösztöndíjjal, illetve elsősorban a szakmai-tanulmányi eredmény alapján lehet elnyerni a Köztársasági Ösztöndíjat.

Az ösztöndíjak mellett a diákmunka jelenthet még bevételi forrást. Eleinte elsősorban a tipikus diákmunkák közül válogathatsz csak, de a későbbiekben, egyetemi tanulmányaid előrehaladtával szakmai feladatokat is kaphatsz, amelyek során megszerezheted a későbbi elhelyezkedésnél előnyt jelentő szakmai gyakorlatot is. Akár szakmai, akár diákmunkáról beszélünk, mindkét esetben fontos érv lehet Budapest mellett, ha még nem döntöttél, hogy itt sokkal szélesebb a választék, mint bárhol az országban, és az átlagos órabérek is magasabbak.

Összefoglalva az eddigieket

Bevételek Kiadások
Alaptámogatás 83 300 v. 124 950 Ft Jegyzetek 10 – 15 000 Ft / félév
Rendszeres szociális támogatás 15 – 75 000 Ft / hó Kollégiumi díj 9 320 Ft / hó
Rendkívüli szociális támogatás 0 – 60 000 Ft Albérlet 25 – 50 000 Ft/hó
Tanulmányi ösztöndíj 8 – 35 000 Ft / hó BKV bérlet 3450 Ft / hó
Egyéb tanulmányi és közösségi ösztöndíjak 8 – 30 000 Ft / 5000 – 70 000 Ft / hó Egy korsó sör a kollégiumban :) 300 Ft

A számokból is látszik, hogy bár a közvélekedés szerint Budapesten nem olcsó az élet, de a különböző ösztöndíjak segítségével ezt lehet mérsékelni, vagy akár pluszba is ki lehet jönni.