BME VIK

Sport

Az egyetem keretei között, túlmenően a kötelező testnevelés órákon, változatos sportolási lehetőségek állnak rendelkezésre, közel 100 féle sportág közül választhatnak a hallgatók.

TESTNEVELÉS ÓRA

A BSc képzés tanterve két félévnyi kötelező testnevelés órát tartalmaz, és további két félévben van órarendi hely szabadon választható testnevelésnek.

A „tesi” az egyetemen teljesen mást jelent, mint középiskolában: itt te választhatod meg, hogy milyen sportot szeretnél űzni. A lehetőségek száma szinte végtelen, minden népszerű sport megtalálható, csak néhány a teljesség igénye nélkül: labdarúgás, kosárlabda, röplabda, úszás, jóga, asztalitenisz, atlétika, testépítés, tenisz, tollaslabda, aerobic, aikido, sportlövészet, karate, cselgáncs, kajak kenu, fallabda, túrázás, tánc, lovaglás, ejtőernyőzés, búvárkodás, falmászás stb.

A tömegsportok (labdarúgás, röplabda) általában ingyenesek, a többi sportág térítéses. Ez azt jelenti, hogy fizetned kell a foglalkozásokon való részvételért, de nem azt, hogy hatalmas összegekbe kerül, nagyrészt csupán a sportolás önköltségét kell kifizetned az egyetem számára, így elérhető áron próbálhatsz ki egyébként költséges sportokat.

DIÁK SPORT KÖR

A Diák Sport Kör egy, a karon működő hallgatói öntevékeny kör, amely főleg sportrendezvények szervezésével foglalkozik, a Schönherz Kollégium edzőtermét üzemelteti, mindemellett sporteszközök bérelhetőek a szertárából. Rendszeresen rendeznek pingpong-, streetball- és csocsóbajnokságot, éjszakai focit és toronyfutást.

A DSK legnépszerűbb rendezvénye a Jeges Est, ami ötvözi a sportot és a bulihangulatot: korcsolyázás közben zene szól, és természetesen a büfé sem hiányzik.

MŰEGYETEMI ATLÉTIKAI ÉS FOOTBALL CLUB

A Műegyetemi Atlétikai és Football Club, a MAFC, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1879-ben alapított klubja, az ország egyik legnagyobb és legrégebbi hagyományokkal rendelkező sportegyesülete.

A klub fő feladata a BME hallgatói és dolgozói sportjának szervezése, de az egyesület nyitott, jelentős számban vannak a tagjaik között, ill. veszik igénybe szolgáltatásait más felsőoktatási intézmények hallgatói, végzett mérnökeink, gyermekek és felnőttek is általános iskolás kortól a nyugdíjas korig.

A klub tevékenysége két nagy csoportra osztható: rendelkezik hagyományos verseny szakosztályokkal, mindemellett szabadidősporttal is foglalkozik.

Nevével ellentétben nemcsak atlétikával és labdarúgással, hanem más sportokkal is foglalkozik. A MAFC asztalitenisz, atlétika, autósport, floorball, korfball, kispályás labdarúgás, kézilabda, férfi-női kosárlabda, labdarúgó, öttusa, röplabda, sí, tájfutás, tenisz, tollaslabda, triatlon, sakk és go, súlyemelő, vitorlázás, vízilabda, vívó és rekreációs szakosztállyal is rendelkezik.

A MAFC megfelelően ellátott sportlétesítményekkel, az egyetemhez közel uszodátlabdarúgópályát, atlétikai pályát, kézilabda pályákat és teniszpályát üzemeltet.

A vitorlás szakosztály saját hajókkal és vitorláskikötővel rendelkezik Balatonfüreden, melyet a piaci ár töredékéért használhatnak az érdeklődő műegyetemisták. Évente kétszer rendezik meg a MAFC Vitorlástábort, aminek célja, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a vitorlássportokkal.

ÉL CSARNOK

A Műegyetem tudatosan törekszik a lehető legszélesebb körű sportolási lehetőség nyújtására. Hamarosan megindul az egyetem egyik épületének, az ÉL csarnoknak a kialakítása, melynek eredményeképpen a jelenlegi laboratóriumok helyét egy modern sportközpont veszi át kosárlabda és teremfoci pályával, edzőteremmel és falmászó fallal.

Sport információk a BME honlapon

A képeket a BME VIK fotóköre, a SPOT fotókör készítette.