BME VIK

A SCHÖNHERZ KOLLÉGIUM

A kar kollégiuma az 1000 fős Schönherz Kollégium, mely igazi európai diákotthon. Nem csak szálláslehetőséget nyújt, egyben a hallgatói élet központja is, mely garantálja, hogy lakói sohase unatkozzanak. A kollégium hivatalos honlapja.

Az épületet magát 1981-ben adták át, hogy befogadja a Villamosmérnöki (ma már Villamosmérnöki és Informatikai) Kar hallgatóit. Előtte a Budai Várban (I. kerület, Szentháromság tér 1.) volt a kari kollégium, ahol a hosszú évek alatt kialakultak a ma is pezsgő szakmai és kulturális közélet alapjai, valamint a kar hagyományai, melyekre máig büszkék lehetünk. Az új épületbe való átköltözés után az épület jellegéből adódóan megjelentek a szintközösségek, akik szintfestéssel és különféle dekorációkkal alakították és alakítják mai napig is a lakóhelyüket. 2008-ban PPP konstrukció keretein belül felújították az egészet,  így minden szempontból modernnek mondható a kollégium.

SZOLGÁLTATÁSOK

A 17 lakószinten összesen több mint 1000 fő számára van férőhely. Egy kollégiumi szoba 24 m2-es amibe a saját zuhanyzó és mellékhelyiség is beletartozik. A szobában 4 fő számára íróasztal, beépített szekrény, polc, éjjeliszekrény található, fejenként 1 hálózati végponttal, tévé és telefon aljzattal. Ezeken felül minden szoba tartalmaz egy hűtőt.

Az internet elérését Gbit-es kapcsolat biztosítja, melyhez a hálózatfejlesztési hozzájárulás kifizetése után mindenki hozzáfér, és ha bármilyen problémája adódik, akkor a Kollégiumi Számítástechnikai Kör készségesen áll a rendelkezésére.

Minden szinten található egy konyha, melyben egy tűzhely, 8 főzőlap, étkezőasztalok és minden szoba számára egy az edények tárolására szolgáló zárható szekrény biztosítja a kényelmes főzést. A páratlan lakószinteken mosó- és szárítógép található, melyek mindegyike térítésmentesen használható.

KÖZÉLET

És hogy miért is vagyunk olyan büszkék a kollégiumunk közéletére? A mi karunkon van a legtöbb öntevékeny kör, melyek munkáját egy rendszerben tudjuk kezelni, így biztosítva az erőforrások és eszközök legjobb elosztását.

A hét szinte minden napján este kinyit egy „kajás” kör, akik különféle ételeket készítenek azoknak, akik felkeresik őket az első emeleti körfolyosón vagy az alagsori konyhában. A változatosság érzékeltetésére egy kis felsorolás: vasárnap meleg szendvics és lángos (Vörös Kakas Fogadó és Lángosch), hétfőn sült krumpli és panzoretti (Vödör Kör), kedden hamburger és hotdog (Americano), szerdán pizza (Pizzásch), csütörtökön palacsinta és gyros (Palacsintázó és Dzsájrosz) várja az éhes kollégistákat.

A bulikból és egyéb rendezvényekből sincs hiány: hetente legalább 2 alkalommal van zenés rendezvény a földszinti vagy az első emeleti nagyteremben. Ezek között megtalálhatóak a nagyobb vendégszámot megmozgató pörgős bulik (LevelUp), tánctanítással egybekötött kisebb party (Parkett Klub), nagy élőzenés koncertek (Muzsika Mívelő Mérnökök Klubja), vagy éppen kényelmes fotelben turmixot szürcsölgetős lounge estek (KultúrNight) is.

Ezeken kívül nagyon széles palettát fednek le a félévente egyszer vagy kétszer megrendezett események is: a sportoláshoz kapcsolódóaktól (Jegesest, Evezősnap) a disznótoron át (Dezső buli) a különböző Szakestélyekig.

Szakkollégiumunkban nagyon sok ember dolgozik együtt, hogy az egyetemen eltöltött éveik alatt kipróbálják magukat „éles” környezetben is. Az ott működő körökről bővebben olvashatsz a Simonyi Károly Szakkollégiumról szóló cikkünkben.

Az egyik legnagyobb felhajtást természetesen a kari napok –  vagy ahogy mi hívjuk – , a Schönherz Qpa okozza. Ezt a rendezvényt 1972 óta tartjuk meg minden évben (több mint 4 évtizede), és már több egyetemről is indulnak csapatok a végső célért: a Schönherz Vándorkupáért és a vele járó dicsőségért.

A képeket a BME VIK fotóköre, a SPOT fotókör készítette.